czwartek, 21 maja 2015

Zapiekane naleśniki z mięsem

Składniki na naleśniki
  • mąka, 1 i 1/2 szkl
  • mleko, 3/4 szkl
  • woda, 1 szkl
  • jajka, 2 szt
  • sól, szczypta
  • cukier, 1 łyżeczka
  • olej, 1 łyżka
Składniki na nadzienie
  • mięso mielone indycze, 500g
  • marchewka, 2 średnie szt
  • pietruszka, 1 mała szt
  • seler, 1 b.mała szt
  • cebula, 1 duża szt
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • jajko, 1 szt
Składniki na sos
  • mleko, 200ml
  • jajka, 2 szt
  • sól, pieprz
  • ser żółty, 100g
Przygotowanie

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa będzie chłodna dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy.
Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Mleko miksujemy z jajkami, doprawiamy do smaku, zalewamy naleśniki. Posypujemy wierzch startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180st przez około 30 minut.

      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz