Składniki na naleśniki
- mąka, 1 i 1/2 szkl
- mleko, 3/4 szkl
- woda, 1 szkl
- jajka, 2 szt
- sól, szczypta
- cukier, 1 łyżeczka
- olej, 1 łyżka
- mięso mielone indycze, 500g
- marchewka, 2 średnie szt
- pietruszka, 1 mała szt
- seler, 1 b.mała szt
- cebula, 1 duża szt
- olej, do smażenia
- sól, pieprz
- oregano
- tymianek
- jajko, 1 szt
- mleko, 200ml
- jajka, 2 szt
- sól, pieprz
- ser żółty, 100g
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa będzie chłodna dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy.
Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Mleko miksujemy z jajkami, doprawiamy do smaku, zalewamy naleśniki. Posypujemy wierzch startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180st przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz