Składniki na ciasto
- mąka, 3 szkl
- proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
- cukier, 3/4 szkl
- jajka, 3 duże sztuki
- jogurt naturalny, 1 szkl
- olej, 1 szkl
- aromat waniliowy, kilka kropel
- rabarbar, 500-600g
- cukier, 2 łyżki
- cynamon, 1 łyżeczka
- cukier puder, do posypania
Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem.
Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz