Składniki
- jabłka, 2kg
- woda, 50ml
- biszkopty, 1 opak
- galaretka cytrynowa, 2 opak
- śmietana 30%, 500g
- cukier waniliowy, 1 opak
- czekolada gorzka, 50g
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. W między czasie na blachę wykładamy biszkopty. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy. Na biszkopty wykładamy wystudzoną masę jabłkową, następnie ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą.
Bardzo dobre ciasto . W skali od 1-1o no to jest 1o.
OdpowiedzUsuńbardzo szybki i prosty przepis
OdpowiedzUsuńŚmietanka bez cukru?
OdpowiedzUsuńPisze że pod koniec cukier waniliowy
UsuńJakiej wielkosci blachy uzyć?
OdpowiedzUsuńMoja miała 25x36 cm
UsuńTylko 50ml wody ? Na te jabłka i galaretki?
OdpowiedzUsuńTak, tylko 50ml. Wiem że niektórzy nie dają wogole wody tylko trochę soku z cytryny
UsuńOk dziękuje :) ja w życiu robiłam może z 5ciast dlatego pytam :) dopiero się uczę ;)
OdpowiedzUsuńA to powodzenia i oby chęć robienia ciast pozostała przyjemnością ;)
UsuńRewelacyjny przepis , zrobiłam na urodziny i wszyscy byli pod wrażeniem. Przepyszne ciasto
OdpowiedzUsuń