czwartek, 7 maja 2015

Jabłecznik bez pieczenia

Składniki
  • jabłka, 2kg
  • woda, 50ml
  • biszkopty, 1 opak
  • galaretka cytrynowa, 2 opak
  • śmietana 30%, 500g
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • czekolada gorzka, 50g
Przygotowanie

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. W między czasie na blachę wykładamy biszkopty. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy. Na biszkopty wykładamy wystudzoną masę jabłkową, następnie ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą.



  

11 komentarzy:

  1. Bardzo dobre ciasto . W skali od 1-1o no to jest 1o.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo szybki i prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanka bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej wielkosci blachy uzyć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko 50ml wody ? Na te jabłka i galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko 50ml. Wiem że niektórzy nie dają wogole wody tylko trochę soku z cytryny

      Usuń
  6. Ok dziękuje :) ja w życiu robiłam może z 5ciast dlatego pytam :) dopiero się uczę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to powodzenia i oby chęć robienia ciast pozostała przyjemnością ;)

      Usuń
  7. Rewelacyjny przepis , zrobiłam na urodziny i wszyscy byli pod wrażeniem. Przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń