Składniki
- masło, 200g
- cukier, 1/2 szkl
- cukier waniliowy, 1 opak
- mleko, 2 łyżki
- mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl
- sól, 1/2 łyżeczki
- ziarna słonecznika, dyni, 1 i 1/4 szkl
Masło wyciągamy na co najmniej 2 godziny wcześniej. Miekkie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy 3-4 wałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Każdy wałek zawijamy osobno w folię i chłodzimy co najmniej 1-2 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie kroimy wałek na plastry około 5mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 15-20minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz