piątek, 1 maja 2015

Kruche ciasteczka z ziarnami


Składniki
  • masło, 200g
  • cukier, 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • mleko, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • ziarna słonecznika, dyni, 1 i 1/4 szkl
Przygotowanie
Masło wyciągamy na co najmniej 2 godziny wcześniej. Miekkie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy 3-4 wałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Każdy wałek zawijamy osobno w folię i chłodzimy co najmniej 1-2 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie kroimy wałek na plastry około 5mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 15-20minut.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz