piątek, 1 maja 2015

Wiejski chleb francuski na zakwasie


Składniki na zaczyn
  • zakwas żytni, 30g
  • mąka pszenna, 145g
  • mąka żytnia, 10g
  • woda, 90ml
Składniki na chleb
  • zaczyn
  • mąka chlebowa (typ 750-1050), 805g
  • maka żytnia, 40g
  • woda, 560ml
  • sól, 18g
Przygotowanie

Wieczorem dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Rano przygotowujemy ciasto chlebowe. Mąkę chlebową i żytnią mieszamy z wodą, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie dodajemy sól, krótko wyrabiamy, dodajemy zaczyn i dokładnie zagniatamy wszystkie składniki przez kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy. Po około 50 minutach ciasto należy odgazować, krótko wyrobić, przykryć i odstawić na 90-100minut. Po tym czasie koszyczek do wyrastania chleba obsypujemy mąka. Z ciasta formujemy bochenek, zawijając brzegi do środka. Umieszczamy bochenek w koszyku łączeniem od góry, przykrywamy i odstawiamy na 2,5 godziny w ciepłe miejsce (około 25stopni). 
Piekarnik nagrzewamy do 250st, wkładamy bochenek i zmniejszamy temperaturę do 220st. Pieczemy przez około 45minut.
Bochenek przed pieczeniem możemy dodatkowo, delikatnie posmarować mlekiem i obsypać nasionami np. czarnuszką.





     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz