środa, 21 października 2015

Bezy bez białek

Składniki
  • woda po ciecierzycy z puszki, 150ml
  • cukier drobny, 200g
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Mocno schłodzoną wodę z ciecierzycy wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dosypujemy stopniowo po łyżce cukru, długo miksując każdą kolejną (2-3 minuty). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i błyszcząca. Przekładamy pianę do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piecu przez 1 godzinę w temperaturze 100st z termoobiegiem.  Po godzinie beziki będą jeszcze miękkie, ale po wyciągnięciu z pieca zrobią się kruche w ciągu kilku sekund. Beziki odrywamy od papieru jak całkowicie wystygną. Przechowujemy w zamkniętym, szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzą 4 duże blachy z pieca.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz