poniedziałek, 5 października 2015

Kruche babeczki z serkiem mascarpone

Składniki na babeczki
  • mąka pszenna, 150g
  • masło, 100g
  • cukier, puder, 50g
  • żółtko, 1 szt
  • cukier waniliowy, 1 małe opak
Składniki na nadzienie
  • serek mascarpone, 250g
  • cukier puder, 3-4 łyżki
  • dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka
Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane. Studzimy i wyjmujemy delikatnie z foremek.
Serek mascarpone ucieramy dokładnie z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle, jak bardzo chcemy mieć słodki krem. Do każdej babeczki nakładamy po łyżce dżemu i dekorujemy kremem z serka. Chłodzimy w lodówce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz