Składniki na babeczki
- mąka pszenna, 150g
- masło, 100g
- cukier, puder, 50g
- żółtko, 1 szt
- cukier waniliowy, 1 małe opak
- serek mascarpone, 250g
- cukier puder, 3-4 łyżki
- dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane. Studzimy i wyjmujemy delikatnie z foremek.
Serek mascarpone ucieramy dokładnie z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle, jak bardzo chcemy mieć słodki krem. Do każdej babeczki nakładamy po łyżce dżemu i dekorujemy kremem z serka. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz