Składniki
- udka z kurczaka, 4 szt
- marchewka, 2 szt
- pietruszka, 1 szt
- cebula, 1 szt
- olej, 4-5 łyżek
- majonez, 1 łyżka
- olej, 1 łyżka
- miód, 1 łyżka
- sól, 1 łyżeczka
- pieprz, 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka
- papryka słodka, 1 łyżeczka
Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu podlewamy wytapiającym się tłuszczem.
Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę i pietruszkę, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cebulą. Wykładamy warzywa na udka i pieczemy następne 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy tłuszczem z mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz