środa, 21 października 2015

Kurczak w marchewce

Składniki
  • udka z kurczaka, 4 szt
  • marchewka, 2 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • cebula, 1 szt
  • olej, 4-5 łyżek
Składniki na marynatę
  • majonez, 1 łyżka
  • olej, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
Przygotowanie
Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu podlewamy wytapiającym się tłuszczem.
Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę i pietruszkę, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cebulą. Wykładamy warzywa na udka i pieczemy następne 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy tłuszczem z mięsa.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz