niedziela, 4 października 2015

Nocny chleb owsiany

Składniki
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • drożdże świeże, 25g
  • ciepła woda, 1/3 szkl
  • płatki owsiane, 1/2 szkl
  • gorąca woda 1 szkl
  • miód, 1 łyżka
  • sól, 1 i 1/4 łyżeczki
  • masło, 1 łyżka
Przygotowanie

Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką gorącej wody, ostawiamy do wystudzenia. Masło roztapiamy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody, przelewamy do wystudzonych i napęczniałych płatków. Dodajemy miód, sól i roztopione masło, mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę owsianą. Wyrabiamy ciasto, początkowo w misce, później na blacie. Przykrywamy miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie bardzo elastyczne. Formujemy okrągły chlebek, smarujemy delikatnie olejem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (chlebek możemy też zrobić w keksówce). Przykrywamy chlebek folią, zostawiając trochę luzu, żeby mógł spokojnie rosnąć. Wstawiamy na całą noc do lodówki (około 8 godzin).
Rano wyciągamy chlebek godzinę przez pieczeniem. 
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180st, aż skórka bedzie rumiana. 



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz