sobota, 24 października 2015

Kokosowo-kajmakowe drożdżówki

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 600g
  • drożdże suszone, 12g
  • mleko, 1 szkl
  • jajka, 2 szt
  • masło, 100g
  • cukier, 50g
  • sól, 1/4 łyżeczki
Składniki na nadzienie
  • masa kajmakowa, 1 puszka
  • wiórki kokosowe, 1 szkl
Dodatkowo
  • jajko, 1 szt
  • wiórki kokosowe, do posypania
Przygotowanie

W małym garnuszku roztapiamy masło, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.
Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy wianuszek (patrz zdjęcie) lub inne kształty.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kokosem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut.





      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz