sobota, 3 października 2015

Maślane ciasteczka z maszynki

Składniki
  • mąka pszenna, 300g
  • żółtka, 2 szt
  • masło, 200g
  • cukier puder, 2/3 szkl
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • aromat waniliowy, kilka kropel
Przygotowanie

Masło wyciągamy z lodówki parę godzin wcześniej, musi być miękkie.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Nadal ucierając dodajemy kolejno sól, aromat i  żółtka. Na końcu dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia składników. Ciasteczka wyciskamy maszynką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub wysmarowaną delikatnie masłem. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-12 minut.
Przepis na 3 duże blachy ciasteczek.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz