niedziela, 18 października 2015

Migdałowa kostka

Składniki
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • śmietana 12%, 1 szkl
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
Składniki na wierzch
  • margaryna, 60g
  • cukier, 1/2 szkl
  • mleko, 2 łyżki
  • płatki migdałowe, 100g
Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy 3-5 minut, aż masa zacznie robić się gęsta. Wylewamy masę na podpieczone ciasto, dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, posypujemy wierzch migdałami i pieczemy jeszcze przez 15 minut.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz