Składniki
- jajka, 4 szt
- cukier, 1 szkl
- śmietana 12%, 1 szkl
- mąka pszenna, 2 szkl
- proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
- margaryna, 60g
- cukier, 1/2 szkl
- mleko, 2 łyżki
- płatki migdałowe, 100g
Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy 3-5 minut, aż masa zacznie robić się gęsta. Wylewamy masę na podpieczone ciasto, dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, posypujemy wierzch migdałami i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz