Składniki
- gotowe kruche ciasto, 1 opak
- ziemniaki, 3-4 duże szt
- por, 1 średnia szt
- mleko, 1 szkl
- jajko, 1 szt
- ser żółty, 100g
- czosnek, 2 ząbki
- przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki
- pieprz, sól
- olej
Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st.
Ziemniaki obieramy, kroimy w pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy.
Por kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju.
Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz