wtorek, 13 października 2015

Tarta ziemniaczana

Składniki
  • gotowe kruche ciasto, 1 opak
  • ziemniaki, 3-4 duże szt
  • por, 1 średnia szt
  • mleko, 1 szkl
  • jajko, 1 szt
  • ser żółty, 100g
  • czosnek, 2 ząbki
  • przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki
  • pieprz, sól
  • olej
Przygotowanie

Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st.
Ziemniaki obieramy, kroimy w pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy.
Por kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju.
Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez około 25 minut.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz