wtorek, 20 października 2015

Kartoflanka na mleku

Składniki
  • wieprzowa porcja rosołowa
  • boczek wędzony, 200g
  • ziemniaki, 4 duże szt
  • marchewka, 1 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • cebula, 1 duża szt
  • natka pietruszki, kilka gałązek
  • kminek mielony, 1/2 łyżeczki
  • majeranek, 2 łyżeczki
  • mleko, 1/2 szkl
  • masło, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa, 1 szt 
Przygotowanie

Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę rosołową. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu.
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po godzinie gotowania wyciągamy z wywaru boczek, odkładamy. Do wywaru wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy porcję rosołową.
W rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy w  cienkie paseczki, dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Dodajemy do zupy, zagotowujemy.
Mleko mieszamy z mąką, zaprawiamy zupę. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy kminek, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.


 

1 komentarz:

  1. Bardzo dobra zupa, szczególnie z boczkiem z Zalasku.
    https://zpm-karol.pl/product/boczek-wedzony-surowy-300g-zaklad-miesny-karol/

    OdpowiedzUsuń