Składniki
- wieprzowa porcja rosołowa
- boczek wędzony, 200g
- ziemniaki, 4 duże szt
- marchewka, 1 szt
- pietruszka, 1 szt
- cebula, 1 duża szt
- natka pietruszki, kilka gałązek
- kminek mielony, 1/2 łyżeczki
- majeranek, 2 łyżeczki
- mleko, 1/2 szkl
- masło, 2 łyżki
- mąka pszenna, 1 łyżka
- sól, pieprz
- kostka rosołowa, 1 szt
Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę rosołową. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu.
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po godzinie gotowania wyciągamy z wywaru boczek, odkładamy. Do wywaru wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy porcję rosołową.
W rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Dodajemy do zupy, zagotowujemy.
Mleko mieszamy z mąką, zaprawiamy zupę. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy kminek, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bardzo dobra zupa, szczególnie z boczkiem z Zalasku.
OdpowiedzUsuńhttps://zpm-karol.pl/product/boczek-wedzony-surowy-300g-zaklad-miesny-karol/