Składniki na babeczki
- mąka pszenna, 1 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- kakao, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- soda, 1/2 łyżeczki
- mleko, 1/2 szkl
- olej, 1/4 szkl
- jajko, 1 szt
- masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka
- serek mascarpone, 1-2 łyżki
- białko jajka, 1 szt
- cukier puder, 4 łyżki
- mak, 1 łyżka
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników.
Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy.
Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek).
Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo.
Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder.
Każdy wałeczek smarujemy białkiem, jeden koniec obsypujemy makiem. Do kapelusików nakładamy po pół łyżeczki masy białkowej. Łączymy kapelusze z ogonkami tworząc grzybki. Układamy na stojąco na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st na kilka minut, aby białko zaschło.
Z reszty białka możemy upiec bezy. Temperatura pieczenia 110st przez około 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz