sobota, 31 października 2015

Ciasto dyniowe

Składniki
  • puree z dyni, 200g
  • mąka pszenna, 160g
  • cukier, 130g
  • jajka, 2 szt
  • olej, 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 małe opak
  • przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Przygotowanie

W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól i jeśli ktoś lubi, przyprawę do piernika. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy do wysmarowanej i wysypanej grysikiem formy. Pieczemy przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Przepis jest na formę 21cm, ja omyłkowo użyłam 26cm. Ciasto powinno być wyższe, ale smak pozostaje ten sam ;)



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz