Składniki
- puree z dyni, 200g
- mąka pszenna, 160g
- cukier, 130g
- jajka, 2 szt
- olej, 1/2 szkl
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- soda, 1/2 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy, 1 małe opak
- przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól i jeśli ktoś lubi, przyprawę do piernika. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy do wysmarowanej i wysypanej grysikiem formy. Pieczemy przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Przepis jest na formę 21cm, ja omyłkowo użyłam 26cm. Ciasto powinno być wyższe, ale smak pozostaje ten sam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz