Składniki na makaron
- mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
- żółtko jajka, 2 szt
- koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
- sól, 1/2 łyżeczki
- woda gorąca, 3 łyżki
- mięso mielone wieprzowe, 500g
- koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
- jajko, 1 szt
- kasza manna, 4 łyżki
- cebula, 1 średnia szt
- czosnek , 2 ząbki
- natka pietruszki posiekana, 2 łyżki
- mąka pszenna, do otoczenia
- olej , do smażenia
- masło, 50g
- cebula, 1 średnia szt
- bulion warzywny, 300ml
- serek topiony śmietankowy, 1 szt (100g)
- śmietanka słodka 12%, 100g
Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część cieniutko wałkujemy, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Każdy placek zwijamy w rulon i kroimy paski około 0,5-1cm. Rozkładamy makaron na blacie, dość luźno, żeby się nie posklejał.
Klopsiki: Cebulę i czosnek ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki na klopsiki wrzucamy do naczynia, wyrabiamy zwartą masę, formujemy kulki, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju. Wyciągamy na papierowy ręcznik.
Sos: W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną w ćwierć krążki cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dolewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w kostkę serek topiony. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dolewamy śmietankę, gotujemy na małym ogniu,tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Wrzucamy klopsiki i dusimy wszystko razem kilka minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. gotujemy makaron przez około 5-7 minut. Odsączamy, nakładamy na talerze, wierzch polewamy sosem i wykładamy klopsiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz