wtorek, 2 czerwca 2015

Babka kajmakowa z polewą z białej czekolady

Składniki na ciasto
  • jajka, 5 szt
  • cukier, 3 łyżki
  • masło, 100g
  • masa krówkowa, 300g
  • mąka pszenna, 180g
  • mąka ziemniaczana, 100g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • olejek waniliowy, kilka kropel
Składniki na polewę
  • biała czekolada, 100g
  • mleko, 3 łyżki
  • masło, 50g
  • cukier puder, 130g
Przygotowanie

W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy wystudzoną masę krówkową (wystarczy, że będzie letnia). Chwilę miksujemy. Dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 50 minut do "suchego patyczka". Studzimy na kratce.
W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga.



     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz