Składniki na ciasto
- jajka, 5 szt
- cukier, 3 łyżki
- masło, 100g
- masa krówkowa, 300g
- mąka pszenna, 180g
- mąka ziemniaczana, 100g
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- olejek waniliowy, kilka kropel
- biała czekolada, 100g
- mleko, 3 łyżki
- masło, 50g
- cukier puder, 130g
W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy wystudzoną masę krówkową (wystarczy, że będzie letnia). Chwilę miksujemy. Dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 50 minut do "suchego patyczka". Studzimy na kratce.
W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz