niedziela, 14 czerwca 2015

Bułki pełnoziarniste na zakwasie

Składniki
  • zakwas żytni dokarmiony, 2 łyżki
  • drożdże świeże, 5g
  • mąka pełnoziarnista pszenna (typ 1850), 300g
  • mąka chlebowa pszenna (typ 850), 200g
  • woda letnia, 250ml
  • miód, 1 łyżka
  • sól, 2 łyżeczki
  • nasiona słonecznika, 1/3 szkl
  • sezam, 1 łyżka
  • siemie lniane, 1 łyżka
  • nasiona dyni, 1 łyżka
  • czarnuszka, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem.
Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wszystkie nasionka. Dokładnie, ręcznie wyrabiamy przez około 10 minut, dodając resztę mąki. Gdy ciasto będzie już elastyczne, formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych. 
Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na  8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jak bułeczki ładnie wyrosną, delikatnie nacinamy i pieczemy w temperaturze 200st przez około 30minut. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z gorącą wodą.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz