Składniki
- zakwas żytni dokarmiony, 2 łyżki
- drożdże świeże, 5g
- mąka pełnoziarnista pszenna (typ 1850), 300g
- mąka chlebowa pszenna (typ 850), 200g
- woda letnia, 250ml
- miód, 1 łyżka
- sól, 2 łyżeczki
- nasiona słonecznika, 1/3 szkl
- sezam, 1 łyżka
- siemie lniane, 1 łyżka
- nasiona dyni, 1 łyżka
- czarnuszka, 1 łyżeczka
Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem.
Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wszystkie nasionka. Dokładnie, ręcznie wyrabiamy przez około 10 minut, dodając resztę mąki. Gdy ciasto będzie już elastyczne, formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych.
Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na 8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jak bułeczki ładnie wyrosną, delikatnie nacinamy i pieczemy w temperaturze 200st przez około 30minut. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z gorącą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz