środa, 24 czerwca 2015

Sernik puszysty

Składniki spód
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • masło, 100g
  • cukier, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • jajko, 1 szt
  • żółtko, 2 szt
Składniki na masę serową
  • twaróg sernikowy, 1kg
  • cukier, 1 i 1/2szkl
  • budyń śmietankowy, 2 opak
  • jajka, 6 szt
  • białka, 2 szt
  • olej 3/4 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • mleko, 2 szkl
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki na kruchy spód. Początkowo, siekamy całość nożem, resztę szybko wyrabiamy rękami. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Pieczemy przez około 15 minut, aż spód się zrumieni.
W bardzo dużej misce miksujemy  na gładką masę ser, wszystkie żółtka, cukier waniliowy oraz budynie. Cały czas miksując po troszku dolewamy olej. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i  zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut.