Składniki spód
- mąka pszenna, 2 szkl
- masło, 100g
- cukier, 4 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- jajko, 1 szt
- żółtko, 2 szt
- twaróg sernikowy, 1kg
- cukier, 1 i 1/2szkl
- budyń śmietankowy, 2 opak
- jajka, 6 szt
- białka, 2 szt
- olej 3/4 szkl
- cukier waniliowy, 1 opak
- mleko, 2 szkl
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki na kruchy spód. Początkowo, siekamy całość nożem, resztę szybko wyrabiamy rękami. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Pieczemy przez około 15 minut, aż spód się zrumieni.
W bardzo dużej misce miksujemy na gładką masę ser, wszystkie żółtka, cukier waniliowy oraz budynie. Cały czas miksując po troszku dolewamy olej. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut.
WYGLĄDA CIEKAWIE , NA PEWNO WYPRÓBUJĘ PRZEPIS ...
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię ten sernik, po 1 godz pieczenia nie jest u mnie taki ciemny, chyba folii nie będę nakładac
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od piekarnika. Mój grzeje jak szalony i nie ma szans bez folii. Ale efekt i smak... mmm. Smacznego życzę
UsuńSuper sernik, bardzo dziękuję, tylko nie wiem czy z każdego sera taki wyjdzie. Ja mieliłam sama 3 razy nasz ser lokalny(okolice Garwolina), bo miałam nadwyżkę, ale czy z sera wiaderkowego też taki pyszny wyjdzie?
OdpowiedzUsuńGośka... to ja Anonimowy z 22 lutego
Gosia najlepszy zawsze będzie samodzielnie mielony. Ja robiłam z wiaderka z Lidla i wyszedł dobrze. Ale niektóre wiaderkowe są strasznie mokre i ciasto pójdzie w śmietnik
UsuńJaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńMoja ma dokładnie 36x25cm
UsuńŚwietny, robiłam także z wiaderka President i też jest znakomity, ale trzeba dać mniej mleka
OdpowiedzUsuń( 1 szkl.)
Tak. Do Presidenta zdecydowanie trzeba dać mniej mleka :)
UsuńMniej znacZy ile
UsuńKiedy do masy serowej ma być dodany proszek i czy to konieczne?? Na ile stopni 180?
OdpowiedzUsuńTemperatura jak w opisie 180st
UsuńProszku faktycznie nie ujęłam, gdzieś przeoczyłam. Mieszamy to razem z budyniem. Ale nie jest wymagany
Smak ok, ale niestety po raz kolejny odpadł. Dlaczego ?
OdpowiedzUsuńopadł
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA jaki przepis na tortownicę?
OdpowiedzUsuńJa ten sernik robie bez spodu, jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy bez spodu wyjdzie dobre nie będzie się rozpadać 💁💁❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis!
OdpowiedzUsuńA ile białek ubić
OdpowiedzUsuń