Składniki
- jogurt naturalny, 1 szkl
- jajko, 1 szt
- cukier, 3/4 szkl
- aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna, 2 szkl
- olej, 1/2 szkl
- proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
- soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
- kandyzowana skórka pomarańczowa, 50-70g
Jogurt, jajko, aromat, olej i cukier zmiksować razem, około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do mokrych składników. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę, mieszamy. Keksówkę o wymiarach 25x12 smarujemy masłem i obsypujemy grysikiem. Wylewamy ciasto, pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180st na najniższym poziomie piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz