poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe ucierane

Składniki
  • jogurt naturalny, 1 szkl
  • jajko, 1 szt
  • cukier, 3/4 szkl
  • aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • olej, 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, 50-70g
Przygotowanie

Jogurt, jajko, aromat, olej i cukier zmiksować razem, około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do mokrych składników. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę, mieszamy. Keksówkę o wymiarach 25x12 smarujemy masłem i obsypujemy grysikiem. Wylewamy ciasto, pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180st na najniższym poziomie piekarnika.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz