poniedziałek, 15 czerwca 2015

Domowa szarlotka


Składniki
  • mąka krupczatka, 3 szkl
  • margaryna, 250g
  • cukier, 3 łyżki
  • żółtka jajek, 4 szt
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • jabłka, 1,5kg
  • cukier puder, 3 łyżki
  • cynamon, 2 łyżeczki
Przygotowanie

W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder i cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na  rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 170st przez około 1 godzinę.





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz