Składniki
- mąka krupczatka, 3 szkl
- margaryna, 250g
- cukier, 3 łyżki
- żółtka jajek, 4 szt
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- jabłka, 1,5kg
- cukier puder, 3 łyżki
- cynamon, 2 łyżeczki
W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder i cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 170st przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz