poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto z masą truskawkową

Składniki na biszkopt
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki
Składniki na krem
  • truskawki, 1kg
  • śmietanka, 30%, 400ml
  • galaretka truskawkowa, 3 opak
Przygotowanie

Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170st.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy.
Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz