Składniki
- mięso mielone, 500g
- ziemniaki, 500g
- mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak
- jabłko, 1 średnia szt
- cebula, 1 duża szt
- bulin warzywny, 1 szkl
- śmietana 12%, 200ml
- jajko, 1 szt
- mleko, 1 szkl
- koperek, 4-5 gałązek
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano
- kminek milony
- papryka słodka
- curry
- oliwa, do smażenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki mleka i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na masę mięsno-warzywną.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i tłuczemy. Dodajemy posiekany koperek oraz 1/2 szkl mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso.
Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200st. Ostatnie 10 minut pieczenia z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz