środa, 24 czerwca 2015

Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree

Składniki
  • mięso mielone, 500g
  • ziemniaki, 500g
  • mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak
  • jabłko, 1 średnia szt
  • cebula, 1 duża szt
  • bulin warzywny, 1 szkl
  • śmietana 12%, 200ml
  • jajko, 1 szt
  • mleko, 1 szkl
  • koperek, 4-5 gałązek
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • kminek milony
  • papryka słodka
  • curry
  • oliwa, do smażenia
Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki mleka i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na masę mięsno-warzywną.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i tłuczemy. Dodajemy posiekany koperek oraz 1/2 szkl mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso.
Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200st. Ostatnie 10 minut pieczenia z termoobiegiem.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz