Składniki
- herbatniki, 30-35szt
- powidła śliwkowe, 1 słoiczek
- nutella, 4 łyżki
- mleko, 1/2 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- masło, 100g
- kakao, 2 łyżki
- śmietanka 30%, 300ml
- galaretka wiśniowa, 1 opak
Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki.
W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia na 10 minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka.
Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz