niedziela, 28 czerwca 2015

Bajaderka pod pianką

Składniki
  • herbatniki, 30-35szt
  • powidła śliwkowe, 1 słoiczek
  • nutella, 4 łyżki
  • mleko, 1/2 szkl
  • cukier, 1/2 szkl
  • masło, 100g
  • kakao, 2 łyżki
  • śmietanka 30%, 300ml
  • galaretka wiśniowa, 1 opak
Przygotowanie

Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki.
W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia na 10 minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka.
Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. 
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz