poniedziałek, 15 czerwca 2015

Omlet ziemniaczany z pieca

Składniki
  • ziemniaki, 5-6 szt
  • cebula, 1 duża szt
  • jajka, 4 szt
  • śmietanka 30%, 60ml
  • ser żółty, 150g
  • margaryna, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • tymianek, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy margarynę, wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra, smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut.


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz