poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kawowe ciasteczka

Składniki
  • margaryna, 250g
  • cukier puder, 3/4 szkl
  • aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • kakao, 2 łyżki
  • sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Margarynę wyciągamy na kilka godzin wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek, musi być miękka. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy aromat i wystudzoną kawę, miksujemy chwilę do połączenia składników. Mąkę mieszamy z kakao i solą. Zmieniamy końcówki miksera na haki. Po łyżce dodajemy mąkę do ubitej margaryny, wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Wstawiamy naczynie z masą ciasteczkową do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie z masy formujemy malutkie ciasteczka, tępą stroną noża robimy pośrodku wgłębienia. układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 170st.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz