sobota, 20 czerwca 2015

Ciasteczka kukurydziane

Składniki
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
  • mąka kukurydziana, 1 szkl
  • masło miękkie, 100g
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 2/3 szkl
  • sól, szczypta
Przygotowanie
 
W dużej misce mieszamy obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, rozrabiamy, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 160st przez około 12 minut. Ciasteczka studzimy. Możemy opcjonalnie polać ciasteczka rozpuszczoną czekoladą.
 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz