niedziela, 28 czerwca 2015

Kruche ciasto milionera

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 175g
  • masło, 125g
  • cukier, 50g
Składniki na wierzch
  • masło, 50g
  • cukier, 50g
  • mleko skondensowane słodzone, 400ml
  • czekolada mleczna, 150g
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Studzimy.
Do teflonowego rondla wrzucamy masło, cukier i mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków rondla.Wylewamy masę na kruchy spód, studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, rozprowadzamy na masie karmelowej. Wkładamy na godzinę do lodówki. 




     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz