Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 175g
- masło, 125g
- cukier, 50g
- masło, 50g
- cukier, 50g
- mleko skondensowane słodzone, 400ml
- czekolada mleczna, 150g
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Studzimy.
Do teflonowego rondla wrzucamy masło, cukier i mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków rondla.Wylewamy masę na kruchy spód, studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, rozprowadzamy na masie karmelowej. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz