niedziela, 21 czerwca 2015

Wieniec słonecznikowy

Składniki
  • mąka pszenna, 300g
  • mąka pszenna pełnoziarnista, 30g
  • mąka żytnia pełnoziarnista, 70g
  • zakwas żytni aktywny, 150g
  • woda, 200g
  • drożdże suche, 1/2 łyżeczki
  • oliwa, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany, 100g
Przygotowanie

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, studzimy.
Wszystkie mąki mieszamy, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 
Zakwas mieszamy z miodem i drożdżami, dodajemy do mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut. 
Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem. Odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 230st przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skórka zrobi się brązowa.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz