wtorek, 2 czerwca 2015

Gyros domowy w chlebku pita


Składniki na chlebki
  • woda letnia, 1 i 1/4 szkl
  • drożdże suche, 7g
  • olej, 3 łyżki
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 3 szkl
Składniki na gyros
  • filet z piersi kurczaka, 1 cały
  • przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • olej, do smażenia
Składniki na sos
  • jogurt naturalny, 200g
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • sok z cytryny, 2-3 łyżeczki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką.
Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się zrumienią.
Filety nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy przyprawione filety, opiekamy na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią (nie dłużej bo przypalą się przyprawy i mięso będzie gorzkie), zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso jeszcze przez około 10 minut. Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimne, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na tą samą patelnię z olejem. Smażymy, aż się zrumieni i będzie chrupiące.
Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodatki do gyrosa wg uznania. U mnie pomidor, papryka czerwona, sałata, tarty żółty ser.






      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz