Składniki
- makaron spaghetti, 500g
- brokuł, 1szt
- śmietanka 30%, 300ml
- masło, 1 łyżka
- czosnek, 2 ząbki
- gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W między czasie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączamy, dzielimy na malutkie różyczki. Kilka różyczek możemy zostawić do dekoracji.
Do gotującej się śmietanki wrzucamy brokuły, dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz