piątek, 26 czerwca 2015

Marynata do mięsa

Składniki
  • oliwa z oliwek, 1/2 szkl
  • kolendra, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 2 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczki
  • pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • cebula, 1 średnia szt
  • czosnek, 3-4 ząbki
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz.
Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz