Składniki
- oliwa z oliwek, 1/2 szkl
- kolendra, 1 łyżeczka
- kminek mielony, 2 łyżeczki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżeczki
- pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki
- cebula, 1 średnia szt
- czosnek, 3-4 ząbki
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz.
Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz