sobota, 20 czerwca 2015

Chleb mleczny na zakwasie


Składniki na chleb
  • zakwas żytni, 1 szkl
  • mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl
  • mleko, 2/3 szkl
  • woda mineralna n/g, 1/4 szkl
  • masło roztopione, 2 łyżki
  • drożdże suche, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżka
Składniki na posypkę
  • śmietanka słodka, 2 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • siemie lniane, 1 łyżeczka
  • sezam, 1 łyżeczka
  • czarnuszka, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Czas wyrabiania to co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto lekko wyrabiamy. Kilkakrotnie składamy w kopertę, dzięki temu bochenek będzie rósł w górę, a nie rozleje się na boki. Formujemy bochenek i pozostawiamy na posypanej mąką desce na godzinę. 
Przed samym pieczeniem, roztrzepujemy jajko ze śmietanką, smarujemy bochenek i obsypujemy nasionkami. Pieczemy chlebek przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260st, potem zmniejszamy do 190st i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Studzimy na kratce. 





   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz