niedziela, 30 listopada 2014

Bułeczki śniadaniowe

Składniki
  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • drożdże suszone, 7g (1 opakowanie)
  • mleko, 1 szklanka
  • masło, 25g
  • jajko, 1 sztuka
  • sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w garnuszku, pozostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki ciasta, delikatnie spłaszczamy, nacinamy na krzyż. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Rano rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200st. Smarujemy bułki odrobiną mleka i pieczemy przez około 15min, aż się zrumienią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz