niedziela, 9 listopada 2014

Jogurtowe z owocami

Składniki
  • jogurt naturalny, 350g
  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 1.5 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g
  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • olej, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 lekko kopiaste łyżeczki
  • owoce, mogą być świeże truskawki, agrest itp, lub brzoskwinie z puszki
Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Masa musi być dość długo ubijana. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Na samym końcu do zmiksowanej masy dodajemy jogurt, miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wykładamy owoce. Jeśli chcemy dodać truskawki to przecinamy je na połowę, kładziemy zawsze przecięciem do góry inaczej wyjdzie zakalec. Brzoskwinie kroimy w ósemki.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180st, do "suchego patyczka"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz