Składniki na biszkopt
- jajka, 5 sztuk
- cukier, 5 łyżek
- mąka pszenna,5 łyżek
- kajzerki, 2 sztuki
- wiórki kokosowe, 100g
- mleko, 3 szklanki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 2 łyżki
- margaryna, 1 kostka
- dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek
- cukier, 1/2 szklanki
- wiórki kokosowe, 100g
- masło, 1 łyżka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170st. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Pieczemy około 20 minut do tzw. "suchego patyczka"
Kajzerki namaczamy w 2 szklankach mleka, następnie rozgniatamy widelcem na papkę. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy papkę z bułek i kokos. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie około 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej.
Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy.
Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz