piątek, 7 listopada 2014

Sernik z brzoskwiniami

Składniki na ciasto
  • mąka krupczatka, 3 szklanki
  • margaryna, 200g
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 5 sztuk
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
Składniki na masę serową
  • ser biały twarogowy, 500g
  • jajko, 1 sztuka
  • budyń śmietankowy, 1 sztuka
  • cukier puder, 1 szklanka
  • brzoskwinie, 1 puszka
Składniki na pianę z białek
  • białka, 5 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
Przygotowanie

Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka, początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy
Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubijamy na sztywno dodając po trochu cukru.
Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzch odsączone i pokrojone w ósemki brzoskwinie.
Ubitą pianę rozsmarowujemy na brzoskwiniach, ścieramy na tarce ciasto wyciągnięte z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz