Składniki
- kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe
- marchewka, 2 sztuki
- pietruszka, 1 sztuka
- kalafior, 1 średnia sztuka
- ziemniaki, 3 średnie sztuki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kostka rosołowa, 2 sztuki
- śmietana, 100ml 12%
- mąka pszenna, 2 łyżki
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz, vegeta
Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kostkę rosołową, ziele angielskie i 2 liście laurowe, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut, dodajemy różyczki kalafiora i zostawiamy na gazie jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz