czwartek, 27 listopada 2014

Zupa kalafiorowa

Składniki
  • kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • kalafior, 1 średnia sztuka
  • ziemniaki, 3 średnie sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa, 2 sztuki
  • śmietana, 100ml 12%
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz, vegeta
  Przygotowanie

Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kostkę rosołową, ziele angielskie i 2 liście laurowe, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut, dodajemy różyczki kalafiora i zostawiamy na gazie jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz