- ciasteczka digestive, 250g
- masło roztopione, 100g
- twaróg mielony, 750g
- mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g
- jajka, 3 sztuki
- ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- śmietanka kremówka, 500ml
Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie masa a konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy (26cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy masę ciasteczkową i dobrze dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg, jajka, ekstrakt, mąkę i mleko skondensowane starannie miksujemy na gładka masę (nie może być w niej grudek). Wylewamy masę serową do formy. Pieczemy w naparowanym piekarniku (na spód piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie lub formę do ciasta wypełnioną wrzątkiem) rozgrzanym do temperatury 170st. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Wykładamy na sernik i ewentualnie dekorujemy.
Z racji tego, że sernik bardzo długo się schładza, musi być robiony dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz