Składniki
- otręby owsiane, 1/2 szklanki
- otręby owsiane granulowane, smakowe, 1/2 szklanki
- płatki owsiane, 1 szklanka
- mus jabłkowy, 1.5 szklanki
- żurawina suszona, 2 łyżki
- wiórki kokosowe, 2 łyżki
- jajko, 1 sztuka
- olej, 3 łyżki
- aromat migdałowy, 1 łyżeczka
Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. W drugim naczyniu mieszamy mus jabłkowy z aromatem, olejem i jajkiem. Łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. z termoobiegiem.
Z przepisu wychodzi około 20 sztuk ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz