niedziela, 9 listopada 2014

Miodownik

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • miód, 5 łyżek
  • soda, 1 łyżeczka
  • masło, 1/3 kostki
  • jajka, 1 sztuka
  • śmietana 18%, 2 łyżki
Składniki na krem 
  • mleko, 2 szklanki
  • kasza manna, 5 łyżek
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • margaryna, 1 kostka 250g
Przygotowanie
 
Miód rozpuszczamy z masłem i cukrem puder na małym ogniu. Studzimy, dodajemy sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 3 części, jeśli komuś się uda można nawet na 4, ciasto będzie cieńsze i efekt będzie ładniejszy. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt 21x25cm, czyli wielkość formy. Do natłuszczonej formy kolejno wkładamy placki i pieczemy na złoty kolor przez 12 minut w temperaturze 180st. Pozostawiamy placki do ostygnięcia.
1.5szklanki mleka zagotowujemy. Do reszty dodajemy połowę cukru i kaszkę, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Studzimy masę co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszki. 
Masą przekładamy płaty ciasta, lekko dociskając oraz  smarujemy delikatnie wierch. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciasto zmiękło.
Ja ozdobiłam wierzch dodatkowo masą kajmakową zmiksowaną z margaryną, która zastała mi z innego ciasta 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz