Składniki
- ziemniaki, 4 duże sztuki
- śmietanka 30%, 150ml
- wywar warzywny, 85ml
- sok z cytryny, 1 łyżka
- czosnek, 2 ząbki zmiażdżone
- ser żółty starty, 5 łyżek
- bazylia, sól, pieprz
Ziemniaki nacieramy solą i pieczemy przez godzinę w piekarniku w 1900. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy z połówek miąższ i rozgniatamy w miseczce na masę. W małym garnku gotujemy kremówkę i wywar przez 8-10 minut, aż wywar zredukuje się o połowę. Dodajemy sok z cytryny czosnek, bazylię. Masę ziemniaczaną przekładamy do garnka z sosem, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych połówek. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz