niedziela, 9 listopada 2014

Ziemniaki faszerowane

Składniki
  • ziemniaki, 4 duże sztuki
  • śmietanka 30%, 150ml
  • wywar warzywny, 85ml
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • czosnek, 2 ząbki zmiażdżone
  • ser żółty starty, 5 łyżek
  • bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki nacieramy solą i pieczemy przez godzinę w piekarniku w 1900.  Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy z połówek miąższ i rozgniatamy w miseczce na masę. W małym garnku gotujemy kremówkę i wywar przez 8-10 minut, aż wywar zredukuje się o połowę. Dodajemy sok z cytryny czosnek, bazylię. Masę ziemniaczaną przekładamy do garnka z sosem, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych połówek. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180st

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz