Składniki
- pałki indycze, 2-3 sztuki
- jabłko, 1 duża sztuka
- marchewka, 1 średnia stuka
- cebula, 1 duża sztuka
- olej, 100ml
- czosnek, 3 ząbki rozgniecione lub starte
- musztarda, 2 łyżki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- vegeta, 1 łyżka
- pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
Składniki na marynatę mieszamy razem, zalewamy marynatą pałki, zamykamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki.
Roztapiamy margarynę w dużym rondlu, dodajemy
pokrojoną w pióra cebulę. Na zeszkloną cebulę wykładamy pałki. Opiekamy z
każdej strony po 5 minut na średnim gazie. Trzeba uważać ponieważ musztarda z
marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i
jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy
rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około 30 minut, aż udka nabiorą pięknego brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz