wtorek, 11 listopada 2014

Pałki indycze w jabłkach


Składniki
  • pałki indycze, 2-3 sztuki
  • jabłko, 1 duża sztuka
  • marchewka, 1 średnia stuka
  • cebula, 1 duża sztuka
Składniki na marynatę
  • olej, 100ml
  • czosnek, 3 ząbki rozgniecione lub starte
  • musztarda, 2 łyżki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • vegeta, 1 łyżka
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Składniki na marynatę mieszamy razem, zalewamy marynatą pałki, zamykamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki.
Roztapiamy margarynę w dużym rondlu, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Na zeszkloną cebulę wykładamy pałki. Opiekamy z każdej strony po 5 minut na średnim gazie. Trzeba uważać ponieważ musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około 30 minut, aż udka nabiorą pięknego brązowego koloru.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz