niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto szpinakowe "leśny mech"

 

 Składniki na ciasto
  • mrożony rozdrobniony szpinak, 1 opakowanie 450g
  •  cukier, 1 i 1/3 szklanki
  • jajka, 3 sztuki
  • olej, 1 szklanka
  • mąka krupczatka, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
Składniki na krem
  • śmietana kremówka, 200ml
  • serek mascarpone, 250g
  • cukier puder, 1 czubata łyżka
  • czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie)


Przygotowanie 
 
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku, resztę wody odciskamy w rękach. W wysokim naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz