Składniki na ciasto
- mrożony rozdrobniony szpinak, 1 opakowanie 450g
- cukier, 1 i 1/3 szklanki
- jajka, 3 sztuki
- olej, 1 szklanka
- mąka krupczatka, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
- śmietana kremówka, 200ml
- serek mascarpone, 250g
- cukier puder, 1 czubata łyżka
- czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie)
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku, resztę
wody odciskamy w rękach. W wysokim naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem,
wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia
miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i
mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180
st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy
do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na
mniejsze kawałki.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone,
mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch
wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej
na 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz