Składniki
- kapusta, 1 główka
- ryż, 2 woreczki
- mięso mielone wieprzowe, 500g
- jajko, 1 sztuka
- sól, pieprz
- przecier pomidorowy 30%, 3 łyżki
- śmietana 12%, 100ml
- mąka pszenna, 2 łyżki
Główkę kapusty sparzamy w dużej ilości wrzącej wody, tak aby cała główka była zanurzona i zdejmujemy kolejno liście, pozostawiając je do ostygnięcia.
Ryż gotujemy wg przepisu na
opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso mielone, ryż i jajko łączymy
ze sobą i wyrabiamy masę dodając sól i pieprz do smaku.
Poszczególne liście kapusty
układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach.
Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy.
Przygotowane gołąbki wkładamy do
rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi kapusty tak, aby zwinięta cześć była
pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę
margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz.
Część gołąbków można zamrozić,
pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy
bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz