Składniki na ciasto
- jajka, 4 szt
- śmietana 12%, 1 szklanka
- cukier, 1 szklanka
- mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale)
- margaryna, ¼ kostki
- cukier, ½ szklanki
- mleko, 2 łyżki
- kokos, 100-150g
Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zbieleje dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem. Wylewamy na blachę wcześniej wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 2000C na 10-15 min.
W międzyczasie topimy margarynę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy mleko, gotujemy kilka minut aż się skarmelizuje. Po 5 minutach pieczenia wykładamy owoce na ciasto, a po 10-15 jak się troszkę przyrumieni wylewamy masę karmelową i posypujemy kokosem. Kokos można zastąpić płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz