poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasteczka maślano-serowe

Składniki
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • żółtka, 2 sztuki
  • masło, 200g zamrożone
  • ser twarogowy mielony, 200g
Dodatkowo
  • cukier, 1/2 szklanki do obtoczenia
Przygotowanie

Do dużej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach zamrożone masło. Do masła dodajemy twaróg i mąkę, delikatnie, ale szybko wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Masa będzie miała grudki, tak ma być. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, aż do wyrobienia całego ciasta. Mnie wyszło około 50 sztuk. Do miseczki sypiemy cukier, każde kółko dociskamy do cukru z obu stron, aby cukier się przykleił. Składamy kółka na połowę i jeszcze raz na połowę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1-2cm. 
Pieczemy około 20-30 minut, aż się zrumienią w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz