Składniki na ciasto
- marchewka, 2 szklanki drobno startej
- mąka pszenna, 2 szklanki
- cukier, 2 szklanki
- olej, 1 i 1/4 szklanki
- jajka, 4 sztuki
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cynamon, 2 łyżeczki
- szczypta soli
- śmietana kremówka 30%, 200ml
- serek twarogowy mielony, 200g
- śmietan-fix, 1 opakowanie
- cukier puder, 4 łyżki
- sok marchewkowy, 500ml
- budyń śmietankowy, 1 opakowanie
- galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie
Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, twarożek i śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy górnym.
Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz