Składniki ciasto parzone
- woda, 1 szklanka
- margaryna, 1/2 kostki
- mąka pszenna, 1 szklanka
- jajka, 5 sztuk
- jajka, 4 sztuki
- cukier puder, 1/2 szklanki
- mąka pszenna, 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- kakao, 3 łyżki
- margaryna, 1/2 kostki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- mleko, 3/4 litra
- budyń śmietankowy, na 3/4 litra
- galaretka pomarańczowa, 1 sztuka
- margaryna, 1 kostka
Na karpatkę: zagotowujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia
Ciasto
czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek
do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co
karpatkę
Masa:
gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i
dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.
Robimy
roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe
1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego
ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w
wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie
rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy
trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i ładnie się zwinęły. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by
powstała jedna wielka. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz